Bouw & vastgoedmanagers

St. Janssenhof te Amsterdam

20 augustus 2015

Email to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook

Het hofje werd in 1894 gebouwd door de rijke Amsterdammer en weldoener Peter Wilhelm Janssen. De woningen waren bestemd voor armlastigen die daar gratis konden wonen.

Het hofje heeft de traditionele ‘U’ vorm, met een perceel zonder verdieping in het midden. Deze was bestemd voor de beheerder en de regenten. In tegenstelling tot veel andere hofjes is hier sprake van hoogbouw in plaats van laagbouw. De filosofie hierachter was dat hoe hoger het gebouw was, hoe meer mensen er geholpen konden worden. Nadat het hofje in vele handen was overgegaan en enkele keren is verbouwd, besloot Stadgenoot in 2008 om het hofje geheel in oude staat te laten renoveren.

De renovatie bestond o.a. uit het aanbrengen van geïsoleerde Gevelbekleding, vernieuwen van voegwerk en natuursteenplinten en alle balusters en pinakels werden teruggebracht. Ook zijn alle bestaande stalen, aluminium en houten kozijnen, ramen en deuren vervangen door houten onderdelen. Bijkomende uitdaging voor de renovatie was de gierzwaluw. Het Janssenhofje herbergt namelijk de grootste kolonie gierzwaluwen van Europa, die tijdens de broedtijd absoluut niet gestoord mag worden. Daarom is de gehele renovatie planning overlegd met de stichting ‘Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam’.

Projectbureau Sol B.V. Nederland   |   Vossenweg 4   |   3785 KW Zwartebroek   |   +31 (0) 342 - 462 637   |   info@projectbureau-sol.nl