Bouw & vastgoedmanagers

Paviljoen 1, 2 en 18 WG-terrein te Amsterdam

22 juli 2015

Email to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook

In het begin van de 17e eeuw was de medische wereld van mening dat zieken die stinken en de lucht ´verpesten´, volstrekt moesten worden afgezonderd. Een ´pesthuys´ kon het beste buiten de stad liggen. Zo werd in 1634 het Pesthuys (zoals nog steeds een woongroep in Paviljoen 1 heet) op de plek van het huidige WG-terrein te Amsterdam in gebruik genomen. Aanvankelijk was het Pesthuys een voorbeeld van moderne ziekenzorg, maar in de loop van de 17e en 18e eeuw ging de kwaliteit erg achteruit en werd het een ´schandvlek´ voor Amsterdam.

De paviljoenen op het WG-terrein zijn begin jaren negentig verbouwd tot een gemengd programma van wonen, werken en sociaal- culturele voorzieningen. De bestaande hoofd structuur van de paviljoens werd gehandhaafd, het casco geschikt gemaakt voor wonen en werken. De afbouw werd grotendeels aan de gebruikers overgelaten, waardoor zij veel vrijheid en lage huren kregen. Met de oplevering in 1994 is deze verbouwing een vroeg voorbeeld van duurzaam bouwen. Vanaf 2012 is er grootschalig onderhoud gepleegd aan diverse paviljoens gelegen op het WG-terrein te Amsterdam.

Projectbureau Sol B.V. Nederland   |   Vossenweg 4   |   3785 KW Zwartebroek   |   +31 (0) 342 - 462 637   |   info@projectbureau-sol.nl